Chinese yuan stijgt naar nieuw record

AMSTERDAM – De waarde van de Chinese Yuan is donderdagochtend naar een nieuw record gestegen van 6,6508 yuan per Amerikaanse dollar. Dit meldt de Wall Street Journal donderdag.

De koersstijging van de Chinese munt is te wijten aan de dalende dollarkoers. Ook laat de Chinese centrale bank de spilkoers, het centrale punt van de bandbreedte van de wisselkoers van de yuan, stijgen.

Eerste schot

Een hoge Chinese econoom zegt donderdag dat de Verenigde Staten het eerste schot hebben gelost in de valutaoorlog die dreigt te ontstaan. Li Xiangyang, van een grote Chinese denktank, denkt dat de waardedaling van de dollar een bewuste actie is.

Li denk dat de volgende ronde van monetaire versoepeling van de Amerikaanse centrale bank de dollar nu naar beneden trekt. De motieven zijn duidelijk volgens de econoom.

Zonder een zwakkere dollar kan president Obama de export niet verdubbelen in vijf jaar, aldus Li.

Ondergewaardeerd

China ligt al een tijdje onder vuur. De VS en EU hebben kritiek op de lage yuan, die Chinese producten goedkoper maakt. Volgens critici houdt China de yuan op kunstmatige manier laag om Chinese exporteurs te bevoordelen.

De Chinese centrale bank, de People's Bank of China, zei in juni de wisselkoers van de munt geleidelijk los te zullen laten. Vanaf toen is de Chinese munt al 2,6 procent in waarde gestegen, maar veel analisten zeggen dat de yuan nog altijd is ondergewaardeerd.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie