Boete bankdirecteur voor hulp hennephandelaar

UTRECHT - De officier van justitie in Utrecht heeft donderdag een boete geëist tegen de 45-jarige bankdirecteur Antoon van de K. uit Tegelen. In de tijd dat hij directeur was van een SNS-filiaal in Amersfoort heeft hij grote bedragen gewit voor een hennephandelaar.

De hennephandelaar liep vier jaar geleden al tegen de lamp omdat hij panden bezat in Amersfoort die hij niet legaal kon verklaren. Hij is veroordeeld tot twee jaar, maar is op dit moment in hoger beroep.

Later bleek dat hij wekelijks bij het Amersfoortse SNS-filiaal 25.000 euro in kleine biljetten wisselde voor briefjes van 500. Dat zijn ongebruikelijke transacties, die de voormalig bankdirecteur had moeten melden.

Alles mocht

De directeur, die op staande voet is ontslagen, vertelde op de zitting dat hij de regels niet goed kende. Hij was opgegroeid bij de SNS-bank 'in een tijd dat alles mocht als het maar omzet opleverde', aldus Van de K.

De hennephandelaar had hem verteld dat het om geld uit een erfenis ging. Van de K. had zelf nooit aan misdaadgeld gedacht.

Amersfoortse Holleeder

De aanklager geloofde daar helemaal niets van. De officier wees erop dat Van de K. in een afgeluisterd telefoongesprek de hennephandelaar omschrijft als de 'Amersfoortse Holleeder.' De officier benadrukte dat de regels voor het melden van opvallende transacties al ruim vijftien jaar gelden.

De officier moest de eis beperken tot een geldboete van 5000 euro, omdat de redelijke termijn was overschreden. De zaak heeft drie jaar lang zonder reden compleet stilgelegen. Op 28 oktober volgt de uitspraak.

Tip de redactie