UBS biedt excuses aan voor kredietcrisis

AMSTERDAM – De Zwitserse bank UBS heeft donderdag in een rapport haar excuses aangeboden voor de kredietcrisis. De bank zal het voormalig management dat de fouten heeft gemaakt niet voor de rechter slepen.

In het zogeheten transparantierapport geeft de Zwitserse bank aan dat er in de jaren voorafgaand aan de crisis een aantal ernstige fouten zijn gemaakt.

De groeistrategie is een van de belangrijkste oorzaken voor de miljardenverliezen van de zakenbank, geeft UBS toe. De bonussen die destijds werden uitgedeeld en meer gericht waren op winst dan op risicomijding, versterkten dat nog eens.

Daarnaast maakten de vermogensbeheerders geen duidelijk risico-overzicht van de activiteiten in de VS en lieten de opleidingen en instructies aan het personeel te wensen over.

Vervolgen

Aan die constateringen hangen geen echte gevolgen. De ex-directie zal niet worden vervolgd. “Bij zulke procedures is de kans op slagen meer dan onzeker. Bovendien heeft de ervaring ons geleerd dat dergelijke zaken jaren kunnen duren, hoge kosten met zich meebrengen en leiden tot negatieve publiciteit.”

Om dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen, heeft de bank het management bijna geheel vernieuwd en zijn strategie gewijzigd.

Lees meer over:
UBS
Tip de redactie