Overnamemarkt herstelt in derde kwartaal

AMSTERDAM – De daling van het aantal fusies en overnames in Nederland is tot stilstand gekomen. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl.

In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn er bijna evenveel deals gesloten als in dezelfde periode in 2009. “Hiermee komt een eind aan de neerwaartse trend die de Nederlandse fusie- en overnamemarkt sinds 2007 in haar greep houdt”, aldus de databank.

In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn er 284 deals gesloten met een totale waarde van 49 miljard euro. Dat zijn drie deals minder dan in 2009.

Waarde

De totale waarde van de deals in de eerste drie kwartalen ligt 48 procent hoger dan in dezelfde periode in 2009. Deze toename is geen verassing, aldus OverFusies.nl, want al in het eerste kwartaal dit jaar werden de grootste klappers gemaakt.

De grootste deal van dit jaar is vooralsnog die van Shell en Cosan met een waarde van 8,61 miljard euro. Die twee bedrijven willen een joint venture oprichten op het gebied van biobrandstof.

Unilever

De recente plannen van Unilever om voor 2,7 miljard euro het Amerikaanse Alberto Culver over te nemen zijn nog niet meegenomen in de cijfers. Die overname komt na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten binnen op plaats vijf.

Hoewel het aantal fusies en overnames op jaarbasis nauwelijks afneemt, daalt het aantal op kwartaalniveau wel. In het eerste kwartaal werden 104 deals gesloten, in het tweede 92 en in het derde 88.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie