Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week: slim water besparen, een verpakking van aardappelschillen en bussen bedekt met groen.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

Allereerst natuurlijk het plan van Google om samen met twee andere investeerders een windmolenpark aan te leggen langs de oostkust van Amerika. Totale lengte: 565 kilometer.

In 2020 moet het project af zijn en energie op kunnen wekken voor zo’n twee miljoen Amerikaanse huishoudens. Met het project is vijf miljard dollar gemoeid.

Smart Flush

De Smart Flush is een handig zakje dat in de watertank van het toilet hangt. Doordat het bij het doorspoelen van het toilet water opneemt en uitzet, neemt het zakje meer ruimte in dan normaal en vult het reservoir zich minder. Dit heeft tot gevolg dat er per doorspoeling een liter water minder wordt gebruikt.

Volgens de makers is op deze manier meer dan 7500 liter water te besparen. Een simpel product waar de gebruiker geen omkijken naar heeft én zo ongemerkt duurzaam bezig is.

smartflush 460

Chips

PepsiCo UK maakte bekend dat het verpakkingen voor chipsmerk Walkers gaat maken van aardappelschillen. Op deze manier wil het een duurzame, volledig biologisch afbreekbare verpakking creëren. Het bedrijf heeft wellicht geleerd van concurrent Frito-Lay, die eerder een dergelijke verpakking maakte van bepaalde polymeren. Die zak chips was echter zo luid dat Frito-Lay besloot te stoppen met deze verpakking.

PepsiCo UK denkt dat de zak van aardappelschillen minder lawaai maakt. Bovendien wordt er op deze manier handig omgegaan met het restafval bij het maken van chips. Over twee jaar moet dit concept uitgerold worden.

bus roots

Bus Roots

Bus Roots is een eerder door ons besproken concept, dat de achtertuin naar de straat brengt. Interaction designer Marco Castro Cosio uit New York wil nu namelijk daken van bussen beplanten. Dit zou een mooi straatbeeld opleveren en de uitlaatgassen van de bussen compenseren.

Eén bus rijdt al rond met deze groene versiersels. Of en wanneer de rest van de 4500 bussen van vervoersmaatschappij MTA de beplanting krijgt, is nog niet bekend.

Alle afleveringen van Update Duurzaam lees je op Idealize.nl