Veel sterkere groei Duitse economie voorspeld

BERLIJN - De Duitse economie zal dit jaar veel sterker groeien dan eerder werd gedacht. De grootste economie van Europa tekent dit jaar waarschijnlijk een groei op van 3,5 procent.

Dat stellen toonaangevende Duitse economische onderzoeksinstituten in een halfjaarlijks rapport dat donderdag werd gepubliceerd.

In het voorjaar werd voor dit jaar nog gerekend op een groei van 1,5 procent. De Duitse economie profiteert vooral van de sterke export, maar ook de binnenlandse vraag zit stevig in de lift.

2011

Voor 2011 wordt door de instituten een afzwakking van de groei voorspeld tot 2 procent. In het crisisjaar 2009 kromp de Duitse economie nog met 4,7 procent. Dat was de sterkste economische teruggang sinds de Tweede Wereldoorlog.

De instituten voorspellen dat de werkloosheid in Duitsland volgend jaar zal dalen tot onder de drie miljoen mensen. Dat zou voor het eerst zijn sinds 1992.

Begrotingstekort

Verder denken de onderzoekers dat het Duitse begrotingstekort in 2011 zal dalen tot 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee zou Duitsland de eerste grote economie in de eurozone zijn die het tekort onder de grens van 3 procent krijgt, zoals is afgesproken in de Europese begrotingsregels.

Dit jaar komt het Duitse tekort nog uit op 3,8 procent van het bbp.

Groeiverwachting

De regering van bondskanselier Angela Merkel hanteert een groeiverwachting van 1,4 procent voor 2010. Bewindslieden hebben al aangegeven dat deze prognose dit najaar naar boven zal worden bijgesteld.

De Duitse overheid komt op 21 oktober met nieuwe economische ramingen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie