‘Milieuheffing trucks oneerlijk en ineffectief'

AMSTERDAM - Verladersorganisatie EVO noemt een voorstel om vrachtauto's te laten betalen voor de kosten voor milieuschade en geluidsoverlast oneerlijk en ineffectief.

De raad van Europese transportministers beslist vrijdag over de spitsheffing van gemiddeld zo'n 3 eurocent per kilometer. "Gebruik de vrachtwagen niet als melkkoe", stelt EVO donderdag in een poging om de besluitvorming te beïnvloeden.

Het is de brancheorganisatie vooral een doorn in 't oog dat alleen vrachtwagens opdraaien voor de heffing. Het aantal files wordt er daarnaast niet minder door, aldus EVO. "Een fileheffing heeft geen enkele zin als het personenverkeer over de weg, de hoofdveroorzaker van files, wordt ontzien."

Ordinair

EVO vreest dat de regeling verwordt tot "een ordinair middel om de nationale staatskassen te spekken". Als de milieubelasting er toch komt, dan wil de organisatie dat de overheid de allerschoonste vrachtwagens voor lagere periode vrijstelt om zo het bedrijfsleven te stimuleren te investeren in schonere technieken.

Als de EU-ministers het vrijdag eens worden over de herziening van het zogeheten Eurovignet, moet het Europees Parlement nog met de plannen instemmen.

Maar ook als dat gebeurt, zullen de meeste lidstaten op korte termijn nog geen extra heffingen introduceren, verwachten ingewijden. In de meeste lidstaten ontbreken daartoe ook de voorzieningen, zoals camera's.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie