AMSTERDAM - Het vertrouwen in banken is nog steeds laag. Slechts 13 procent van de Nederlanders vindt dat financiële instellingen genoeg gedaan hebben om het vertrouwen te herstellen, zo blijkt donderdag uit de HIGHvalue financial trust index.

Het vertrouwen in banken ligt nog altijd lager dan aan het eind van 2008. Wel is het vertrouwen met zes procent gestegen ten opzichte van maart 2010.

Banken zijn vooral achtergebleven op aspecten als degelijkheid, veiligheid en transparantie. Op het gebied van bijvoorbeeld integriteit, klantgerichtheid en betrouwbaarheid hebben ze wel vooruitgang geboekt.

Overheid

Een kwart van de ondervraagden vindt dat de overheid veel heeft bijgedragen aan het herstel van vertrouwen, terwijl elf procent van mening is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een steentje heeft bijgedragen.

ING is de grootste winnaar volgens het onderzoek. De Rabobank en ABN Amro slagen er daarentegen nog niet in het vertrouwen onder consumenten terug te winnen.

De index meet sinds november 2008 in welke mate consumenten de zeven Nederlandse retailbanken vertrouwen. Hiervoor zijn 1000 mensen ondervraagd.