Kwart bijstandsschuld verwijtbaar

DEN HAAG - Nederlandse gemeenten moesten in 2009 nog 1,3 miljard euro ontvangen aan bijstandsschuld.

Meer dan een kwart van dat bedrag zijn vorderingen die bijstandsontvangers moeten terugbetalen, omdat zij al dan niet bewust verkeerde informatie hebben doorgegeven aan instanties. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag laten weten.

''We hebben niet onderzocht hoeveel van de verwijtbare vorderingen daadwerkelijk frauduleus zijn. Je moet ook denken aan mensen die zijn vergeten door te geven dat ze vrijwilligerswerk doen of op vakantie gaan'', aldus een woordvoerder van het CBS.

Schuld

Bijna een derde van de schuld is geld dat de gemeente heeft betaald aan bijstandsontvangers, maar dat nu terugbetaald moet worden. ''Denk bijvoorbeeld aan een voorschot voor iemand die een bijstandsuitkering heeft aangevraagd, maar die tussentijds toch weer aan het werk is gegaan'', zegt de woordvoerder.

In 2002 stond er nog een bijstandsschuld open van 1,1 miljard euro. De schuld is dus toegenomen, maar het aantal vorderingen is gedaald. De kleinere schulden, van minder dan 500 euro, zijn sterk afgenomen. Het aantal grote schulden, van meer dan 2.500 euro, is toegenomen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie