Fraude internetbankieren fors gestegen

AMSTERDAM - Het aantal gevallen van fraude met internetbankieren stijgt hard. In de eerste helft van dit jaar waren er 514 incidenten met internetbankieren, over heel 2009 waren het er 154.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekend tijdens de lancering van een nieuwe campagne die veilig bankieren moet bevorderen.

De meest gebruikte methode van internetdieven heet 'phishing'. Met misleidende e-mails proberen criminelen bankgegevens van rekeninghouders te ontfutselen, zoals tan-codes, wachtwoorden en rekeningnummers.

Fraude

Het bedrag dat met de fraude gemoeid was, lag in de eerste zes maanden van dit jaar op 4,3 miljoen euro, tegenover 1,9 miljoen euro over heel 2009.

''Hoewel het gaat om een beperkte omvang, is dit een goede aanleiding om door een campagne de strijd tegen dit fenomeen voort te zetten'', zei voorzitter Boele Staal van de NVB.

Skimmen

De schade die werd veroorzaakt door het skimmen van bankpassen is in de eerste zes maanden van dit jaar sterk afgenomen tot 11,8 miljoen euro, tegen 36 miljoen euro over heel 2009.

Volgens Staal is het goede resultaat te danken aan de ''gezamenlijke inspanning van banken, Currence (de eigenaar van PIN) en de detailhandel.''

Lees meer over:
Tip de redactie