Nieuwe ontknoping in havenaffaire Rotterdam

ROTTERDAM - Met het oordeel van de rechter in de omkopingszaak rond voormalig havenbaas Willem Scholten wacht de Rotterdamse havenaffaire vrijdag een nieuwe ontknoping. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand drie jaar cel tegen Scholten.

Scholten zou in ruil voor 1,2 miljoen euro aan steekpenningen - onbevoegd - garanties ter waarde van in totaal 183 miljoen euro hebben afgegeven aan banken als Commerz, Residex en Barclays.

Op basis van die garanties hadden de banken miljoenenleningen verstrekt aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

De zaak kwam in 2004 aan het rollen toen bleek dat RDM de leningen van banken niet kon terugbetalen. Zij eisten geld van de gemeente Rotterdam en het havenbedrijf, die begin 2005 aangifte deden. De strafzaak loopt sinds 2008.

Van den Nieuwenhuyzen

Dit voorjaar draaide de rechtbank warm met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen advocaat Jacob Cornegoor. Cornegoor, die werkte voor Van den Nieuwenhuyzen, had volgens het OM valse verklaringen en 'legal opinions' opgemaakt, waarmee het (destijds nog gemeentelijk) Havenbedrijf van Scholten garant stond voor de leningen van vele tientallen miljoenen euro's aan de RDM-bedrijven.

Het OM had tegen de advocaat een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 50.000 euro geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij. De rechters achtten niet bewezen dat de advocaat stukken vals heeft opgemaakt. Het OM ging in hoger beroep, maar wacht daarmee nu eerst het verloop van de zaak tegen Scholten af.

Scholten

Scholten ontkent dat hij aan het schandaal geld heeft overgehouden. Het bedrag van 1,2 miljoen euro dat Van den Nieuwenhuyzen naar een Zwitserse rekening van Scholten overmaakte, zou zijn bedoeld voor een Egyptische zakenman die zou lobbyen voor de levering van duikboten van RDM aan de Egyptische marine. Van den Nieuwenhuyzen zou niet hebben gewild dat deze man geld kreeg voordat er resultaat was geboekt.

Het geld werd uiteindelijk in 2004 aan de Egyptenaar overgemaakt. Volgens het OM is dit verhaal echter in scène gezet als dekmantel.

Haven

Scholten stelde tijdens de rechtszaak altijd het beste te hebben voorgehad met de haven. De garanties die hij afgaf, waren volgens hem ook in het belang van de haven: ze dienden als compensatie voor Van den Nieuwenhuyzen, die afzag van levering van duikboten aan Taiwan. Scholten voorzag een Chinese handelsboycot als die levering toch zou doorgaan.

De rechtbank doet vrijdag om drie uur uitspraak in de zaak tegen Scholten.

Ook Van den Nieuwenhuyzen wordt vervolgd. Zijn strafzaak begint vroeg in 2011 met een regiezitting. Van den Nieuwenhuyzen wordt verdacht van omvangrijke fraude met de faillissementen van diverse bedrijven die onder de RDM-paraplu vielen. De zakenman stond aan het hoofd van de firma RDM.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie