Bonden zien niets in bemiddelaar postmarkt

UTRECHT - De vakbonden zien niets in een tussenpersoon om de vastgelopen cao-onderhandelingen in de postsector vlot te trekken.

D66 stelde dat vorige week tijdens een Tweede Kamerdebat voor. De bonden zien wel iets in een verkenner die als opdracht krijgt de oorzaken van de in hun ogen falende liberalisering van de postmarkt in kaart te brengen. Dit hebben ze woensdag laten weten.

De chaos op de postmarkt is volgens de bonden niet het gevolg van het cao-conflict, maar van de prijzenoorlog op de markt.

''Die zorgt ervoor dat bedrijven grote verliezen lijden, de kwaliteit van de bezorging hard achteruit is gegaan en postbezorgers 30 procent minder dan het minumumloon verdienen'', aldus Egon Groen van FNV Bondgenoten.

TNT

Sinds de liberalisering van de postmarkt wordt er ook geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. TNT moet reorganiseren, onder meer omdat concurrenten Sandd, SelektMail en Netwerk VSP niet meedoen aan postsector-cao en personeel betalen op basis van stukloon.

Eind vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de postbezorgers van Sandd, Selekt Mail en Netwerk VSP vast. De bonden willen dat voor oktober 2013 80 procent van de bezorgers werkt op basis van een arbeidscontract. Maar volgens de werkgevers, verenigd in de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland (WPN), is dat in de huidige marktsituatie niet te betalen. Bovendien zitten de postbezorgers daar volgens hen ook niet op te wachten.

Postwet

WPN ziet wel wat in een verkenner, die zowel naar het cao-conflict als de markt kijkt. Nu er geen cao meer ligt, dreigt per 1 januari een algemene maatregel van bestuur in werking te treden. Deze is anderhalf jaar geleden bij de liberalisering van de postmarkt ingesteld als stok achter de deur voor goede arbeidsvoorwaarden.

Door deze 'Postwet' moeten de postbedrijven per 1 januari iedereen een contract aanbieden. WPN probeert dit via een gang naar de rechter van tafel te krijgen.

Breekijzer

D66 is teleurgesteld in de vakbonden. ''Wat was bedoeld als stok achter de deur, gebruiken de bonden nu als breekijzer om hun zin te krijgen'', aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Hij hoopt dat de bonden ''de handreiking'' in de vorm van een bemiddelaar alsnog aannemen, omdat hij vreest dat veel banen van postbezorgers sneuvelen als ze in vaste dienst genomen moeten worden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie