'Amsterdamse economie toont veerkracht'

AMSTERDAM - Het economische herstel in de regio Amsterdam verloopt sneller dan in de rest van Nederland. Dat is vooral te danken aan de internationale oriëntatie en aantrekkingskracht van de regio.

Met haar jonge bevolking en veelzijdige economische basis is de regio veerkrachtig en blijft zij een groeimotor. Deze conclusies staan in de woensdag gepubliceerde Regiovisie Groot-Amsterdam van het Economisch Bureau van ING.

De economie van de regio Amsterdam had in 2008 een omvang van 59 miljard euro. Ze had daarmee een aandeel van 12 procent in de landelijke economie. Door de economische crisis kromp de regionale economie met 2 miljard euro.

Herstel

Maar inmiddels trekt de economische bedrijvigheid weer aan. Met het bovengemiddelde herstel dit jaar (2,4 procent) en volgend jaar (2 procent) zal de krimp eind 2011 zijn goedgemaakt. Andere regio's volgen pas in 2012 of 2013, voorspelt ING.

Amsterdam profiteert vooral van de opleving van de export in de groothandel en de transportsector, signaleert ING. Vele handels- en transportbedrijven op en om Schiphol en de 'greenport' Aalsmeer profiteren stevig van de aantrekkende vraag vanuit onder meer Azië.

Een afnemende bedrijvigheid in de Amsterdamse haven, die last heeft van het wegvallende containervervoer, vormt hierop de enige uitzondering.

Toeristen

Ook de belangrijke toeristische sector doet het in Amsterdam relatief goed en aanzienlijk beter dan de afgelopen twee jaar. Mede dankzij grote evenementen zoals Sail laten de bezoekersaantallen en het aantal hotelovernachtingen dit jaar flink herstel zien. De aantrekkende congresmarkt draagt hier ook aan bij.

De vooruitzichten zijn positief, volgens ING.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie