Midden- en kleinbedrijf optimistisch

ALMERE - Ruim twee derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf verwacht de komende twee jaar te gaan groeien. Een kwart denkt stabiel te blijven en slechts 4 procent voorziet krimp.

Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2010 van uitzendorganisatie Unique en onderzoeksbureau TNO. In 2009 was het midden- en kleinbedrijf vooral bezig met maatregelen als het snijden in kosten en personeel die op korte termijn resultaat moesten opleveren.

Nu het economisch beter gaat, zijn zij weer bezig met planning voor de langere termijn. Driekwart van de ondernemers geeft aan nieuwe producten en diensten te gaan ontwikkelen of nieuwe markten te willen aanboren.

Groei

De bedrijven die de meeste groei verwachten, zijn te vinden in de financiële dienstverlening en de transportsector. Zij gaan uit van een gemiddelde groei van 7 procent. De verwachte jaarlijkse omzetgroei voor het hele mkb ligt voor de komende twee jaar op 5 procent.

Die groei vertaalt zich maar voor een deel in een grotere vraag naar personeel. De mkb-ondernemers verwachten gemiddeld een toename van het personeel van 2 procent.

Voor de monitor zijn ruim tweeduizend ondernemers ondervraagd.

Lees meer over:
mkb

NUwerk

Tip de redactie