Faillissementsfraude met bedrijven in nood

AMSTERDAM - Een groep opkopers van noodlijdende bedrijven heeft schuldeisers voor miljoenen gedupeerd. Onderzoekers hebben de belangrijkste verdachten inmiddels op de korrel, blijkt woensdag uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

De opkopers nemen voor tienduizend euro bedrijven over die in zwaar weer verkeren en verplaatsen hun vestigingsadres naar Duitsland. Op papier wordt het bedrijf voor 1 euro overgenomen. Vervolgens worden de bezittingen aan het bedrijf onttrokken en wordt de boekhouding verduisterd.

Hierdoor staan schuldeisers met lege handen. Tientallen gevallen van faillissementsfraude zouden inmiddels al voor 30 miljoen euro aan schade hebben opgeleverd.

Fiod

Het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst Fiod doen momenteel onderzoek naar de groep. Maandelijks kopen de verdachten nog altijd tussen de acht en de tien noodlijdende bv's.

Directeuren worden via advertenties in De Telegraaf, de regionale pers of op Marktplaats.nl operoepen bedrijven te verkopen die 'kampen met zwaar weer'.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie