Rijkste ‘self-made’ vrouwen komen uit China

AMSTERDAM – De drie rijkste ‘self-made’ vrouwen ter wereld komen uit China. Dit blijkt uit een lijst van het Chinese tijdschrift Hurun waar verschillende media over berichten.

Ook wordt de top twintig van rijkste vrouwen gedomineerd door Chinezen. Elf van de twintig rijkste ‘self-made’ vrouwen zijn Chinees. Dit zou vooral komen door Mao en het communisme.

Zhang Yin (53), directrice van een recyclingbedrijf, is de rijkste ‘self-made’ vrouw ter wereld. Ze heeft een geschat vermogen van 5,6 miljard dollar (4 miljard euro). Wa Yajun (46), van vastgoedbedrijf Longfor Property, komt op de tweede plaats met 4,1 miljard dollar (3 miljard euro). Chen Lihua, van Fuhua internationaal, eindigt derde met een vermogen van 4 miljard dollar (2 miljard euro).

Kinderopvang

Volgens Nandani Lynton, van de International Business school in Shanghai, zijn politieke en sociale factoren de oorzaak dat Chinese vrouwen zo rijker zijn.

“Mao zorgde voor een groot verschil toen hij zei dat vrouwen de helft van de hemel dragen. Vanaf dat moment werd verwacht dat alle vrouwen in China werken”, zegt Lynton tegen CNN.

Verder is de aanwezigheid van goedkope kinderopvang belangrijk, maar ook de bereidwilligheid van Chinese vrouwen om hier gebruik van te maken, volgens Lynton.

Bezitten

Gemiddeld bezitten de elf Chinese vrouwen een vermogen van 1,9 miljard euro. Niet-Chinese vrouwen die zelf hun vermogen verdienden zijn Oprah Winfrey met 1.6 miljard euro en JK Rowling, bekend van de Harry Potter-serie, met een vermogen van 700 miljoen euro.

De rijkste niet-Chinese in de lijst is de eigenaresse van modehuis Zara, de Spaanse Rosalia Mera, met een vermogen van 2,5 miljard euro.

De allerrijkste vrouw ter wereld is de Amerikaanse Christy Walton. Zij heeft een geschat vermogen van ongeveer 15 miljard euro, maar Walton heeft dit niet zelf verdiend. Zij erfde een groot deel van het vermogen nadat haar man John Walton, voormalig topman van de Wal-Mart, overleed.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie