AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst vertrekt volgend jaar bij de financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

 Per 1 juli wordt hij voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), de organisatie die boekhoudkundige standaarden vaststelt. Dit heeft de AFM dinsdag bekendgemaakt.

Hoogervorst blijft tot april 2011 aan als bestuursvoorzitter van de AFM. Hij vervult deze functie sinds september 2007.‬‪

Hoogervorst kondigt zijn vertrek bij de AFM ''met pijn in het hart” aan. ''Ik vervul het voorzitterschap van de AFM met veel plezier. We hebben de afgelopen jaren als organisatie een sterke kwalitatieve groei doorgemaakt en daar ben ik heel trots op en dankbaar voor.''

Motor

Hoogervorst neemt het IASB-voorzitterschap over van Sir David Tweedie. ''De standaarden zijn een motor van financiële modernisering, vooral in opkomende markten”, aldus Hoogervorst.

''De crisis heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk onafhankelijke standaarden zijn. Transparantie in financiële verslaggeving is nodig om te kunnen beoordelen hoe ondernemingen er werkelijk voor staan"‬‪, zegt de bestuursvoorzitter.

Spijtig

George Möller, voorzitter van de Raad van Toezicht van de AFM, noemt Hoogervorsts overstap ''spijtig voor de AFM, maar een felicitatie waard voor hem, voor Nederland en voor IASB''.

Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) is blij met de benoeming van Hoogervorst bij IASB. ''De achtergrond en ervaring van Hans als minister en toezichthouder maken hem erg geschikt voor deze baan.'' Barnier zegt uit te kijken naar samenwerking met de voormalige VVD-minister van Financiën en Volksgezondheid.