Inflatie belangrijker dan werkloosheid

AMSTERDAM - Inflatiebestrijding door de overheid is voor Nederlanders belangrijker dan het tegengaan van werkloosheid of het verminderen van de staatsschuld. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Robeco, uitgevoerd onder ruim 2200 mensen.

Op het gebied van macro-economisch beleid moet het bestrijden van prijsstijgingen zelfs voorrang krijgen.

Een opvallende uitkomst volgens bestuurder Hans Rademaker van de vermogensbeheerder maandag. ''Opmerkelijk want de inflatie is op dit moment historisch gezien erg laag'', aldus de topman.

Inflatie

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek onlangs dat de inflatie in september licht was opgelopen tot 1,6 procent. Sinds een dieptepunt medio 2009 is de inflatie weer langzaam aan het oplopen. En aan die stijging lijkt nog geen einde gekomen.

Daar houdt de gemiddelde Nederlander ook rekening mee, zo blijkt uit het onderzoeksverslag van Robeco. Maar liefst 92 procent denkt nu al dat de prijzen ''waarschijnlijk tot zeker'' het komende jaar verder zullen stijgen, zo bleek uit antwoorden op een vragenlijst. ''Er zit duidelijk een besef bij de bevolking dat inflatie onontkoombaar is'', zo constateerde Rademaker.

Prijzen

Robeco zelf houdt rekening met een ''behoorlijk hoger'' inflatieniveau op een middellange termijn van drie tot vijf jaar. Maar in hoeverre de prijzen in die periode zijn opgelopen, dat is koffiedikkijken.

''Het is moeilijk om een bandbreedte aan te geven. Een inflatieniveau van 3, 4 of 5 procent, het is wachten op waar het uit gaat komen. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken. Het kan ook dat het niveau nog wat langer op het huidige niveau blijft of nog iets daalt'', aldus de bestuurder.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling een inflatieniveau twee procent of vlak daaronder.

Verwachtingen

Heel wat instituten zijn het echter niet met ''de Nederlandse bevolking'' eens. De verwachtingen uit het onderzoek staan zelfs haaks op berichten van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Amerikaanse centrale bank. Het IMF gaf in haar jongste World Economic Outlook zelfs nog aan dat Nederland juist een hoger risico op deflatie (prijsontwaarding) loopt.

Maar ook de Nederlander in het rapport van Robeco maakt zich niet echt zorgen over hogere prijzen. Een kleine meerderheid zal zijn koopgedrag niet veranderen. En slapeloze nachten zijn nog ver weg: bijna 71 procent van de mensen denkt dat de inflatie niet tot ongerustheid zal leiden.

Schaarste

Toch ziet Robeco zelf voor Nederlanders en voor beleggers genoeg donkere wolken.

''Onvoldoende investeren nu betekent toenemende schaarste bij het aantrekken van de economie. Dus hogere prijzen. En een toenemende wereldbevolking en schaarste aan bepaalde grondstoffen stuwt de prijzen ook. En recent is naar voren gekomen dat het laten draaien van de geldpersen door overheden voor een aantal politici de makkelijke manier is om de tekorten door middel van inflatie te verlagen'', zo gaf Rademaker aan.

Lees meer over:
Tip de redactie