KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Egeria neemt het wasserij- en linnenverhuurbedrijf CleanLeaseFortex over.

De investeringsmaatschappij, die een deel van het geld van de familie Brenninkmeijer (eigenaren van C&A) belegt, ziet wel brood in de reiniging en verhuur van linnengoed en bedrijfskleding aan vooral ziekenhuizen en horecagelegenheden.

De huidige aandeelhouders van Purgare Holding, het moederbedrijf van CleanLeaseFortex, zijn oprichter Albert Hartog en investeringsmaatschappij AAC Capital Partners.

De basis van de onderneming is het wasserijbedrijf van de familie Hartog, dat ruim honderd jaar geleden in de Zaanstreek is ontstaan.

Overnames

CleanLeaseFortex is sinds 2004 onder de hoede van AAC Capital Partners explosief gegroeid, vooral door overnames. Zo heeft het bedrijf momenteel 450.000 kledingstukken in omloop voor 140 klanten. De jaaromzet bedraagt inmiddels 140 miljoen euro. Het bedrijf heeft tweeduizend medewerkers in dienst en is ook in België actief.

De komende jaren wil CleanLeaseFortex vooral verder groeien in België en Frankrijk. ''In Noord-Frankrijk verwachten we binnenkort actief te zijn'', aldus directeur Ger Engelsman.

Ook aan het jongste onderdeel van het bedrijf, sterilisatie van medische instrumenten, wordt onder toezicht van Egeria veel aandacht besteed.

Personeel

De huidige directie van CleanLeaseFortex en Albert Hartog, lid van de raad van commissarissen, blijven aan onder de nieuwe eigenaar. De overname heeft geen gevolgen voor het personeel.

Egeria heeft de afgelopen jaren in meer dan dertig ondernemingen geld gestoken. De investeerder, met inmiddels een vermogen van ruim 1,1 miljard euro onder beheer, aast op ondernemingen met Nederlandse wortels met een waarde van 50 tot 200 miljoen euro. Onlangs nam Egeria een meerderheidsbelang in NRC Media, uitgever van de kranten NRC Handelsblad en nrc.next.