Loonstijging onder inflatieniveau

DEN HAAG - De stijging van de cao-lonen lag in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2005 onder het niveau van de inflatie.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Gemiddeld lagen de lonen in de afgelopen drie maanden 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode in 2009. De inflatie kwam in het derde kwartaal uit op 1,6 procent.

Werknemers in de branche van energie- en waterleidingbedrijven kenden, net als horecapersoneel, de laagste loonstijging (0,3 procent). In de horecasector is bij een belangrijke cao geen loonsverhoging voor 2010 gegeven. Deze loonsverhoging is uitgesteld tot volgend jaar.

Levensfasebudget

In de sector gezondheid en welzijn stegen de cao-lonen met 2,5 procent het meest. Bij een aantal cao's in deze bedrijfstak is dit jaar het persoonlijk levensfasebudget ingevoerd, waardoor de uurlonen stijgen. Daarnaast is ook bij veel cao's de eindejaarsuitkering verhoogd.

De contractuele loonkosten, die bestaan uit het cao-loon inclusief bijzondere beloningen en werkgeverspremies voor onder meer pensioen, werkloosheid en sociale fondsen, namen met 1,5 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het niveau van de loonstijgingen lijkt dit jaar niet verder naar nul te gaan. Dat zei econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Gestabiliseerd

De remweg die de loonstijgingen halverwege 2009 inzetten, is de afgelopen tijd gestabiliseerd. Begin vorig jaar spraken werknemers en werkgevers in een cao gemiddeld een loonsverhoging van 3,6 procent af. Daarna zakte dit percentage naar beneden, tot een dieptepunt van 1,2 procent in het tweede kwartaal van 2010.

Met een loonstijging van 1,3 procent in het derde kwartaal van 2010 lijkt het niveau nu gestabiliseerd.

Aan het einde van het derde kwartaal is ruim 80 procent van de cao’s voor geheel 2010 afgesloten. Het CBS schat dat de gemiddelde cao-loonstijging over dit hele jaar uitkomt op 1,3 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie