Als je vaak in projecten werkt, zul je onherroepelijk mensen ontmoeten die je niet mag. Dat is niet erg, zolang je het projectdoel voorop blijft stellen. Probeer echter niet om iemand geforceerd aardig te vinden, want onechtheid is veel destructiever dan een koele relatie.

Ik heb ooit een kinderrijmpje uit mijn hoofd geleerd omdat ik het in zo heerlijk oprecht is. Het gaat als volgt:

“I do not like thee, Doctor Fell
The reason why - I cannot tell
But this I know
And know full well
I do NOT like thee, Doctor Fell”

Het versje is geschreven door de 17e eeuwse Engelse dichter Tom Brown en vertaalt het gevoel dat iedereen wel kent: sommige mensen mag je op het eerste gezicht niet. Geen reden, gewoon op gevoel.

“Ik mag jou niet”

Als je vaak in teams werkt, zal dat ook wel gebeuren. Dat ene teamlid waarvan je meteen denkt: “jou mag ik niet!” Vaak is helemaal niet duidelijk waarom je dat denkt, maar je voelt het wel. Hoe ga je daar dan mee om? Voorop staat natuurlijk het projectresultaat. Laat dat je kapstok zijn.

Als dat genoeg is om je over je antipathie te zetten, prima. Maar mocht dat niet voldoende zijn, probeer dan eens om iets te zoeken in die persoon dat je bewondert. Zoals Dale Carnegie schrijft in zijn klassieker “how to win friends and influence people”: iedereen heeft wel iets wat jij niet kunt. Dat is te bewonderen. Dat kan een prima basis zijn voor een professionele relatie.

Een andere manier om dat te bereiken is om te analyseren wat je tegenstaat en de andere oprecht te vertellen dat je daar problemen mee hebt. Cruciaal is dan dat je niet van de ander verwacht dat deze zich anders gaat gedragen. Meld het gewoon en spreek af om op professioneel vlak goed met elkaar om te gaan. Het klinkt misschien raar, maar door het te melden haal je de beladenheid weg en kan het project verder.

Wees oprecht

Wat moet je niet doen in zo’n situatie? Ten eerste is het belangrijk om je niet onecht te gedragen door net te doen of je iemand wel mag. Ook al probeer je nog zo hard om het te verbergen, je weerzin is merkbaar. Niet doen dus, want dit soort gemengde signalen zullen de ander verwarren en de productiviteit ernstig aantasten.

Ten tweede is het belangrijk om anderen niet mee te slepen in je sentiment. Hou het tussen jullie beiden en laat anderen erbuiten. Negen van de tien keer is een verziekte projectsfeer niet het gevolg van een zure relatie tussen twee projectleden maar van de roddel en achterklap die er op volgt!

Omgekeerd

Goed. We hebben de situatie dat je een project doet met iemand die je niet mag. Je hebt een aantal handvatten gekregen om daar mee om te gaan. Ondertussen zit je wel met iemand opgescheept die je niet mag. Daarom nog een welgemeende relativering.

Projecten zijn tijdelijk. Dat betekent ook dat je altijd weer een volgend project komt. Er is met andere woorden automatisch licht aan het einde van de tunnel.

Probeer het beste te maken van de situatie en hou het projectresultaat in gedachten. Ook als dat betekent dat je moet werken met iemand die je niet mag. Als je dat moeilijk vind, denk er eens over na dat de situatie de volgende keer wel eens omgedraaid kan zijn en dat iemand anders de bij de eerste ontmoeting kan denken: “jou mag ik niet!”

Robert Mekking is organisatieadviseur bij Desiris Advies. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.