NEW YORK - De schikking die de Europese Unie in december 2009 trof met Microsoft over de koppeling van het besturingsprogramma Windows met de browser Internet Explorer (IE) heeft nauwelijks effect gehad op Microsofts dominante positie. Dat schreeft de New York Times zondag.

Met de schikking hoopte de EU Microsoft ertoe te bewegen ook internetbrowsers van concurrenten aan te bieden binnen Windows.

''Ik weet zeker dat de druk op Microsoft door de schikking is toegenomen, maar het heeft niet geleid tot een aardverschuiving in de browsermarkt'', aldus bestuursvoorzitter Aodhan Cullen van StatCounter, een bedrijf dat internetgebruik onderzoekt.

Marktaandeel

Volgens StatCounter is IE nog steeds de meest gebruikte browser in Europa. Het marktaandeel is wel gedaald van 44,9 procent in januari naar 39,8 procent in oktober, maar dat is geen ongebruikelijke afname.

In 2009 daalde het marktaandeel met 5,5 procentpunt, in 2008 met 8 procentpunt. Vooral Google Chrome is gegroeid. Het marktaandeel verdubbelde sinds januari naar 11,9 procent.