EuroDollar, goud en zilver waren in de afgelopen weken wel de harddravers. Maar nu tonen de stieren toch wel wat vermoeidheidsverschijnselen.

Door Nico Bakker | In samenwerking met Belegger.nl

Het wordt tijd voor een rondje winstnemingen, een mooie stevige countertrendbeweging zou niet misstaan op de grafiek. Ik zal de weekgrafiek van zilver voor u analyseren en aangeven waarom het verzilveren van de winst thans aantrekkelijk is.

Charttechnisch gezien tonen de stieren hun dominante positie. Begin 2009 zijn zij een uptrend begonnen. Toen startte er een mooie serie hogere toppen en hogere bodems.

De trendlijn over de bodems is nog steeds intact, dus de tendens tot stijgen blijft zichtbaar. Dit laatste wordt ook bevestigd door de voortschrijdende gemiddelde lijn die dienst doet als objectieve trendmeter en sleepkabel.

De lijn loopt sterk omhoog en dat weerspiegelt een sterke trendmatigheid. Kortom, de ondertoon van zilver is ijzersterk, de chart heeft wat dat betreft gouden randjes.

 

De koers mag zelfs terugvallen naar ruim 18,00 zonder dat de trend in gevaar komt. Deze ruime correctie is mogelijk, omdat de stieren in de afgelopen weken rap zijn opgestoomd. Dat die correctie er komt is zeer aannemelijk, de koers staat nu te hoog.

Zilver

Overdreven sentiment

Dat de koers te hoog staat, blijkt uit twee bevindingen. Op de eerste plaats prikken de stieren de koers boven uit het stijgende trendkanaal. Dat wil zeggen, deze week is de koers boven de trendkanaallijn gedrukt en dat is voor mij een visuele indicatie van een te hard gestegen koers.
Op de tweede plaats staat de RSI als spanningsmeter in de OB zone.

De RSI bevestigt derhalve de visuele waarneming van overdreven sentiment aan de bovenkant van de markt.

Turbo Tijd

Zowel subjectieve als objectieve ingrediënten tonen aan dat de stieren iets te enthousiast zijn doorgeschoten. De kans op een stevige countertrend beweging groeit aanzienlijk. Ik zie graag komende week een zwarte candle als bevestiging van topvorming en als startschot voor de countertrendbeweging.

Het moge duidelijk zijn dat de grafiek uitnodigt om winsten te verzilveren. Speculanten maken zich klaar voor Turbo SHORT acties om te profiteren van de reactiebeweging.

Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland.