AMSTERDAM - Meer dan twintig Europese autofabrikanten hebben interesse om elektrische voertuigen te leveren aan het Nederlandse inkoopconsortium voor elektrische auto's DC-TEC. Dat heeft adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants donderdag bekendgemaakt.

Het Dutch Consortium for the Tender of Electric Cars (DC-TEC) wil ongeveer drieduizend elektrische auto's aanschaffen voor het wagenpark van Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties.

Tot nu toe hebben zich ruim dertig bedrijven bij het consortium aangesloten die in totaal 2200 elektrische auto's gaan afnemen.

Belang

''Steeds meer Nederlandse bedrijven hebben belang bij een duurzame toekomst'', zei een woordvoerder van Roland Berger.

''Elektrisch vervoer is een van de meest veelbelovende technologieën om de uitstoot van bedrijfswagenparken drastisch te beperken. Het Nederlandse inkoopconsortium voor elektrische auto's DC-TEC is een van de grootste Europese initiatieven voor de grootschalige introductie van elektrische auto's.''

ING

DC-TEC werd in mei opgericht als stichting om een openbare aanbesteding uit te schrijven voor de aanschaf van elektrische voertuigen. Bij het consortium zijn dertig Nederlandse organisaties aangesloten, waaronder ABN Amro, ING, TNT, Eneco, Nuon en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

Maurits

Prins Maurits promoot namens de overheid de aanbesteding. Hij zegt hopen dat hiermee meer toeleveranciers worden gestimuleerd om elektrische auto's voor Nederland te gaan produceren. "Alleen met voldoende vraag creëer je aanbod", aldus de prins.

"Het is daarnaast belangrijk dat Nederland op het gebied van duurzame mobiliteit internationaal bij de koplopers blijft horen."

De komende tijd wordt gekeken of de aangeboden auto's aan de eisen van het consortium voldoen. De eerste auto's moeten volgend jaar worden geleverd.