AMSTERDAM - Bijna 30 procent van de Nederlandse beleggingsfondsen geeft te weinig informatie aan beleggers. Daardoor weten beleggers vaak niet of zij waar voor hun geld krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

''Bijna een op de drie beleggingsfondsen in Nederland maakt niet duidelijk aan welke index of ander fonds zij zich spiegelen. Zo wordt het voor beleggers moeilijk de prestaties van een fondsmanager op waarde te schatten'', aldus de VEB.

De vereniging heeft een onderzoek verricht naar in Nederland genoteerde beleggingsfondsen. Het gaat om actief beheerde beleggingsfondsen die worden geleid door een team van specialisten die namens de beleggers proberen beter te presteren dan een voor hun relevante index, zoals de AEX-index, Dow Jones of de MSCI-index, laat de VEB weten.

Benchmark

Volgens de belangenclub blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de actief beheerde fondsen de markt niet weet te verslaan. "Juist dan zouden fondsen duidelijk moeten maken aan beleggers hoe hun resultaten zich verhouden tot de benchmark", aldus VEB.

De VEB heeft een lijst gepubliceerd van fondsen zonder benchmark. Opvallend is dat het probleem breed wordt gedragen. Grote fondsaanbieders staan op de lijst: Delta Lloyd, ING en Robeco. Die worden afgewisseld met kleinere en onbekendere fondsaanbieders als MEI, Optimix en VPV.