AMSTERDAM – Triodos Bank en ASN bank stoppen met de handel in een aantal duurzame fondsen omdat de nieuwe regering de heffingskorting voor duurzaam beleggen wil afschaffen. Dit melden beide banken vrijdag.

Volgens Triodos wil het nieuwe kabinet Rutte de extra heffingskortingen van 1,3 procent voor groen beleggen, sociaal-ethisch beleggen, cultureel beleggen en beleggingen in durfkapitaal schrappen.

Stoppen

Daarom besluit Triodos om tijdelijk te stoppen met de deelname in de fondsen Triodos Cultuurfonds, Triodos Fair Share Fund en Triodos Groenfonds.

De bank geeft aan dat het nog niet zeker is of het afschaffen van de heffingskorting echt wordt doorgezet, maar stopt toch met de fondsen.

“Voor beleggers moet duidelijk zijn op welke fiscale voordelen zij nu en in de toekomst kunnen rekenen. Dat is nu niet het geval.”, aldus de bank in een persbericht.

ASN Bank

Ook ASN Bank stopt tijdelijk met de deelname in een tweetal fondsen. Dit vertelt een woordvoerster tegenover NUzakelijk.nl. Het gaat om het ASN-Novib Fonds en het ASN Groenprojectenfonds.

"De korting is een aanzienlijk voordeel", verklaart de woordvoerster. Of de fondsen zonder de korting niet rendabel zijn kan ze niet zeggen, maar ze maken beide fondsen wel extra aantrekkelijk.

Verder benadrukt de woordvoerster dat duurzaam beleggen in andere fondsen wel rendabel blijft.  Wanneer ASN weer start met de handel in beide fondsen kan de voorlichtster niet zeggen. "Dat is niet aan ons." 

ABN Amro

ABN Amro, actief met het ABN Amro Groen Fonds, bevestigt dat ze ook op de hoogte zijn van het nieuwe beleid, maar de bank wil er nog niet op vooruitlopen.

“We zijn op de hoogte van het voornemen van het kabinet, maar alle regeringsfracties moeten nog instemmen met het beleid”, zegt een woordvoerder van ABN. “Wanneer er nieuws is zullen we dat communiceren naar de klant.”

Meer over economie in het regeerakkoord