WASHINGTON - De Amerikaanse overheid heeft strengere regels opgesteld voor het boren naar olie op zee. De maatregelen moeten de veiligheid rond de boringen verbeteren, na de olieramp in de Golf van Mexico.

Het verbod op zeeboringen dat na de ontploffing van het BP-boorplatform is ingesteld, blijft vooralsnog van kracht, zo berichtten vrijdag verscheidene Amerikaanse media.

De nieuwe regels stellen onder meer strengere eisen aan het ontwerp van boorplatforms en de veiligheidsmaatregelen die daar gelden. Ook moeten medewerkers beter worden getraind en moeten duidelijke noodplannen worden opgesteld. Onafhankelijke instanties zullen de veiligheid moeten beoordelen.

De maatregelen zouden een eerste stap kunnen zijn naar het opheffen van het moratorium op boringen in de Golf. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar, die de nieuwe veiligheidsregels bekendmaakte, zei dat er pas weer op zee geboord kan worden als hij ervan overtuigd is dat ''wij de risico's van het boren voldoende hebben verkleind''.