AMSTERDAM – De Griekse regering geeft via een nieuwe wet indirect een belastingkorting van 35 miljard euro aan belastingontduikers. Dit meldt the Financial Times.

De korting is opmerkelijk. Griekenland heeft nog altijd een begrotingstekort en de Griekse minister van Financiën staat voor de taak om juist meer overheidsopbrengsten binnen te halen.

De korting is ook tegen het zere been van Europese organisaties die overzicht houden op de Griekse begroting. Verder protesteren linkse Griekse regeringspartijen.

Cultureel probleem

De nieuwe wet geeft Griekse belastingontduikers wel een boete voor het ontduiken, maar die boete is zo laag dat het loont om de belastingdienst voor de gek te houden, zegt George Florides, lid van de Griekse socialistische partij.

Ook investeerders zetten hun vraagtekens bij de maatregel. “Als Griekenland de belastingen niet kan verhogen, hoe willen ze hun schulden dan terugbetalen? Buiten Griekenland wordt dit culturele probleem niet gewaardeerd”, aldus een Londense investeerder.

Verkiezingen

Volgens analisten speelt de politiek een belangrijke rol bij het aannemen van de wet. In november zijn er lokale verkiezingen.

De Griekse regering moet nog 2 miljoen zaken van belastingontduiking oplossen. Vaak gaat het om hoger opgeleide zelfstandigen.