Elke week opmerkelijke innovaties en creatieve uitingen in Innovatie 360. Met deze week onder meer: een kabel als fietsketting, een aanraakgevoelig autostuur, de iPhone als OV-chipkaart en The Emergency Bra.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën.

Elk vervoermiddel heeft wel zijn voordelen. Welk transport je neemt om op je werk te kunnen komen, hangt onder meer af van de afstand, kosten, het gebruiksgemak en het weer.

Een reden om niet de fiets te nemen, is bijvoorbeeld het gevaar van een afgelopen ketting. Die moet je er dan weer op zetten, met het onherroepelijke gevaar dat je olie aan je handen krijgt. Hongaren hebben daar echter nu iets op bedacht: draai de trappers niet rond met een fietsketting, maar een fietskabel.

De zogenaamde Stringbike zou volgens de maker boven een achterwiel te hebben, die eenvoudig te demonteren is. Toch zijn er ook vraagtekens bij het voertuig te stellen, die het gebruiksgemak weer een beetje teniet doen: het fietsen lijkt een beetje stroef te gaan.

Autostuur dat aanraakt

Sommige mensen voelen zich niet veilig in de auto. Rijcapaciteiten worden niet alleen aangetast door slechte ogen, maar ook door een slecht gehoor.

Wanneer je bijvoorbeeld handsfree aan het telefoneren bent in de auto, terwijl je ondertussen naar stemnavigatie luistert om op je plek van bestemming te komen, is er een kans dat je niet alles goed verstaat en onzeker wordt in je rijgedrag.

De University of Utah heeft daarom een autostuur ontwikkeld, dat signalen aan de vingers van een chauffeur kan afgeven.

Het stuur bevat aan beide zijden apparatuur dat de huid van iemands vingertoppen kan aandrukken. Als iemand bijvoorbeeld naar rechts moet, worden de vingertoppen van de rechterhand aangeraakt. Onderzoek zou uitwijzen dat het systeem de rijveiligheid verhoogt tijdens telefoongesprekken.

iPhone als OV-chippas

Het openbaar vervoer is volgens de overheid juist het vervoermiddel wat we zouden moeten gebruiken. Maar tot nog toe heeft het nieuwe inchecksysteem, die van de OV-chipkaart vooral een regen aan klachten moeten verduren. Toegangspoortjes zijn niet goed vindbaar of werken niet, terwijl de opwaarderingsmogelijkheden ook niet uitgebreid zijn.

iPhone-bezitters in Manhattan hoeven zich sindskort niet meer te beklagen om hartverscheurende Romero-taferelen, omdat een applicatie hen door de toegangspoortjes loodst. Het gaat om passages bij de metro, bus en het treinstation. Visa is samen met een aantal gemeentelijke organisaties de grondlegger achter het system.

Emergency Bra

Iets anders: mocht je in Moskou of New York in de metro zitten en er wordt een terroristische daad gepleegd, dan kunnen vrouwen nu een nieuw redmiddel in handen hebben. Sinds deze week is namelijk de ‘Emergency Bra’ op de markt. Elena Bodnar won vorig jaar een Ig Nobel Award voor deze uitvinding die van een beha twee gasmaskers maakt.

Voor 30 dollar is The Emergency Bra te koop en voor extra verzendkosten is het ook buiten Amerika leverbaar. Mannen die denken bij een gasaanval het dichtstbijzijnde grootste paar borsten te kunnen grijpen komen bedrogen uit: de beha is alleen beschikbaar tot cupmaat 40C.

USB-paperclip

Als je dan eenmaal op kantoor bent, dan open je je tas en pak je je laptop en het papierwerk waarmee je aan de slag gaat. Papierwerk is alleen zó 20e eeuw. Omdat je er toch nog mee te maken hebt, is echter een nieuwe USB-stick handig.

Verbatim’s Store ‘n’ Go brengt namelijk zowel elektronische als fysieke data bij elkaar door een kleine, simpele aanpassing in het ontwerp: de USB-stick fungeert ook als paperclip.