AMSTERDAM – Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Zaken) waarschuwt voor het gevaar van hackers en vindt dat de maximale straf voor ‘cyberattacks’ omhoog moet. Dit melden verschillende media.

“Tegen iemand die denkt dat cyberattacks maar een abstracte kwestie zijn, zou ik willen zeggen dat miljoenen mensen elk jaar al met de praktische consequenties te maken krijgen”, verklaart Kroes.

Kroes en haar collega Cecilia Malmström, EU-commissaris van Binnenlandse Zaken, willen dat de maximumstraf voor hacken wordt verhoogd naar twee jaar in alle EU-lidstaten. Verder moet een hacker die lid is van een criminele organisatie maximaal vijf jaar krijgen.

Gegevens

In Nederland staat voor hacken een celstraf van maximaal een jaar of een boete van 18.500 euro. Voor het stelen van gegevens kan een cybercrimineel nu maximaal vier jaar krijgen.

De commissarissen noemen de aanval op Estland in 2007 als voorbeeld. Openbare internetdiensten lagen plat net zoals de servers van de regering en de politie.

Stuxnet

Onlangs kwam ook de computerworm ‘Stuxnet’ in het nieuws. De worm heeft vijftien elektriciteitscentrales en fabrieken geïnfecteerd en richt zich nu op kerncentrales in Iran.

Deskundigen verbazen zich over de complexiteit van de worm en denken dat een professionele groepering erachter zit.