De meeste mensen erkennen dat een algemeen toegankelijke markt waar vragers en aanbieders zonder al te veel interventie met elkaar kunnen (onder)handelen, tot efficiënte resultaten leidt.

Door Fred Huibers | Het Haags Effektenkantoor

Het spreekwoord van ruilen komt huilen ten spijt, leiden talloze transacties tot allocatie van middelen tegen evenwichtsprijzen die als eerlijk gezien worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen denkbaar waar de vrije markt minder functioneert.

Helaas wordt achteraf duidelijk dat dat minder vaak het geval is dan sommigen denken. Een goed voorbeeld is de Nederlandse woningmarkt. Door allerlei ingrepen in de vrije markt is de Nederlandse huizenmarkt zodanig scheefgegroeid dat het uitgegroeid is tot één van de belangrijkste thema's waar politici ruzie over maken.

Financiële markten

Er blijkt een groot verschil te zijn tussen de gebruikelijke manier waarop mensen deelnemen als marktpartijen en de wijze waarop zij zich op financiële markten gedragen. Of het nu in de supermarkt is of op koopavond in een kledingzaak, mensen kunnen een goede aanbieding nauwelijks weerstaan.

Bij de drie dwaze dagen staan velen inderdaad als gekken aan de deuren van het warenhuis te rammelen om toch maar als eerste de felbegeerde afgeprijsde spullen te mogen kopen.

Dat is zeker niet het geval in de financiële markten. Als de koersen langere tijd in een glijvlucht naar beneden zijn gegaan, zit bij de meeste beleggers de schrik in de benen. Zou het nog lager gaan? Wat weten anderen dat ik niet weet?

Andersom worden we beïnvloed door succesverhalen van buren en kennissen die in een opgaande markt beweren met twee vingers in de neus meer te verdienen dan ze in een kwartaal aan salaris binnenkrijgen. Velen worden aangestoken door de stijgende koersen en willen de boot niet missen. Koersen hoger: instappen!

Feedback

Wat de financiële markten onderscheidt van de markt voor goederen en diensten is dat er op de financiële markten gehandeld wordt in beloften. Beloften om mee te delen in de nettowinst, bijvoorbeeld.

En omdat beloften nu eenmaal per definitie ongewis zijn aangezien ze in de toekomst wel of niet ingelost zullen worden, laten de kopers en verkopers van die beloften zich erg beïnvloeden door de heersende opvatting wat die toekomst zal zijn. En die vooruitblik wil nogal eens wisselen.

Zo is de kans groot dat beleggers heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees. De beroemde belegger George Soros heeft dit feedback mechanisme reflexivity genoemd.

Angstig

Wat typerend is voor een periode waarin beleggers bijzonder angstig zijn, is dat het handelsvolume sterk terugloopt. Dat is sinds enkele maanden het geval.

Angst voor een recessie heeft ertoe geleid dat beleggers aandelenkoersen niet hoger durven te zetten en dat velen vluchten in (ten onrechte) veiliger geachte staatsobligaties.

Voor de value belegger die zich weet te ontworstelen aan de waan van de dag biedt de huidige aandelenbeurs interessante koopjes.