ZAANDAM - De Europese Commissie is de maatregelen die zijn opgelegd aan banken die omvangrijke staatssteun hebben gekregen nog eens onder de loep aan het leggen. Dit bleek donderdag uit uitspraken van Hans van der Noordaa, bestuurslid van ING Bank.

De commissie greep vorig jaar stevig in bij enkele Europese banken met staatssteun. Onder meer ING en de Britse Royal Bank of Scotland moeten onder druk van Brussel grote delen afsplitsen. ING is hiertegen in beroep gegaan bij het Europese Hof van Justitie.

''Ik heb de indruk dat binnen de Europese Commissie gekeken wordt of Europa dat allemaal handig heeft gedaan'', zei Van der Noordaa op een bijeenkomst die was georganiseerd door accountants- en advieskantoor Ernst & Young.

Volgens hem worden in Brussel ook hoorzittingen gehouden met als onderwerp het handelen van de commissie.

Lobby

De ING-bankier was betrokken bij de onderhandelingen met de commissie en deelde zijn ervaringen met het publiek. Volgens hem zijn andere landen beter in staat om in het Brusselse machtsspel hun belangen te verdedigen dan Nederland.

''Wij hebben onze lobby niet goed voor elkaar. In Brussel heb ik een staaltje powerplay gezien dat ik niet had verwacht. Ik maak me zorgen over de positie van de BV Nederland in Brussel.''

Voor de Nederlandse overheid, die ING tijdens de financiele crisis te hulp schoot, had Van der Noordaa enkel vriendelijke woorden. ''De overheid heeft ons geweldig geholpen. Daar zijn we dankbaar voor.''