AMSTERDAM - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) kreeg al in 2005 informatie over bestuurlijke en financiële misstanden bij het Nederlands-Belgische Fortis.

Ook kort voordat Fortis in 2007 het groene licht kreeg om delen van ABN Amro over te nemen, trok een klokkenluider aan de bel bij DNB. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

De krant baseert zich op het boek De Kloof van NRC Handelsbladredacteur Piet Depuydt, dat donderdag verschijnt. Depuydt sprak onder meer met Annemieke Roobeek, tot 2005 commissaris bij Fortis en de klokkenluider in kwestie.

Roobeek, hoogleraar strategie en transformatiemanagement aan universiteit Nyenrode, meldde aan Wellink onder meer dat de regels voor goed bestuur bij Fortis niet werden nageleefd.

Malversaties

Ook wees Roobeek op financiële malversaties van Fortis. Dat gebeurde ook in 2007, toen het ministerie van Financiën toestemming moest geven voor de overname van ABN Amro.

Volgens Roobeek verdoezelde Fortis systematisch de cijfers van de Nederlandse activiteiten om de overname van ABN Amro mogelijk te maken. Het moederconcern zou de prestaties naar beneden halen door extra kostenposten op Fortis Bank Nederland te verhalen.

Verzekeringsdochter

Fortis zou verder in 2007 1 miljard euro uit de reserves van zijn verzekeringsdochter in Nederland hebben gehaald.

Daarnaast gaf de hoogleraar, met behulp van een topbestuurder van Fortis Nederland, aan De Nederlandsche Bank informatie over de manier waarop Fortis wijzigingen binnen de top van ABN Amro wilde doorvoeren na een overname.

Ontslag

Roobeek werd zelf in 2005 gedwongen ontslag te nemen bij Fortis, omdat ze te kritisch zou zijn. De Nederlandse overheid gaf uiteindelijk toestemming voor de overname van ABN Amro door het trio Fortis, het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Santander.

Fortis verslikte zich in de overname van ABN Amro, waarna de Nederlandse overheid de Nederlandse onderdelen uit het concern overnam.