DEN HAAG - Het nieuwe kabinet van VVD en CDA, dat wordt gedoogd door de PVV, wil dat er een groot aantal publiek-private infrastructuurprojecten worden gerealiseerd. Onderdeel van deze ''additionele infrastructuur'' zouden supersnelwegen kunnen zijn, staat in het donderdag gepresenteerde regeerakkoord.

Door tolheffing en investeringen van bijvoorbeeld pensioenfondsen kunnen deze wegen worden gefinancierd. Een verdere uitwerking van het concept 'supersnelwegen' ontbreekt. Op het 'gewone' wegennet komt geen tolheffing. Kilometerheffing is ook van de baan.

De maximumsnelheid op autosnelwegen gaat van 120 naar 130 kilometer per uur. ''Ook op andere wegen wordt de maximumsnelheid herbeoordeeld'', staat in het stuk.

Geluid

Als luchtkwaliteit, geluidsbelasting en verkeersveiligheid in het geding zijn dan geldt er een lagere maximumsnelheid. De nieuwe regering wil verder het gebruik van drugs in het verkeer terugbrengen. ''Zodra de speekseltests naar drugs betrouwbaar zijn, worden deze ingezet'', valt te lezen.

Onder het kopje infrastructuur beloven de nieuwe bewindslieden verder een extra investering van 500 miljoen euro in wegen en spoor. Schiphol krijgt de mogelijkheid om overeenkomstig bestaande criteria verder uit te groeien tot ''een duurzame en concurrerende luchthaven''.