DEN HAAG - Het kabinet van VVD en CDA wil een extra korting binnenhalen van nog eens 1 miljard euro op de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie. Dat zei VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte donderdag.

Nederland bedong een paar jaar geleden al een korting van 1 miljard. Die korting wil Rutte veiligstellen ''want als je niet oppast, raak je 'm kwijt''. Maar daarnaast wil Rutte nog een extra korting van 1 miljard bedingen. Nederland is nog altijd één van de grootste nettobetalers in de EU.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp verdedigt de Nederlandse afdracht. Hij vindt de bijdrage van netto 2 miljard euro per jaar  ''een zeer rendabele investering''.

Van de Camp wees donderdag in een reactie op het regeerakkoord op het ''gigantische'' economische profijt (20 tot 30 miljard euro per jaar) dat Nederland als handelsland heeft van de EU.

Daadkracht

Van de Camp, leider van het CDA-smaldeel in het Europees Parlement, noemt het een goede zaak dat er nu een missionair kabinet komt dat daadkrachtig kan optreden in de EU. Hij onderstreept daarbij het belang van de EU.

''Nederland heeft grote sociaal-economische problemen die alleen via de EU opgelost kunnen worden. Nederland heeft de EU dus hard nodig.'''

Meer over economie in het regeerakkoord