AMSTERDAM - De financiële situatie in Ierland illustreert dat er nog steeds sprake is van risico's in Europa. ''Iedereen moet alert blijven. Ik zie geen vlammen meer, maar voor het sein brand meester is het nog te vroeg.''

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft dat donderdag gezegd na informeel beraad met zijn EU-collega's in Brussel. Daar heerste bezorgdheid over recente ontwikkelingen in Ierland.

Dublin ziet zich genoodzaakt miljardenbedragen uit te trekken om de Anglo Irish Bank te redden, terwijl er ook problemen zijn bij de Allied Irish Bank. De reddingsoperatie dreigt het Ierse begrotingstekort op te drijven tot boven de 30 procent van het bruto binnenlands product.

Maatregelen

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) onderstreepte donderdag de noodzaak voor de Ierse regering om snel met maatregelen te komen om het tekort in 2014 terug te dringen tot beneden de EU-limiet van 3 procent van het bbp, zoals eerder overeengekomen.

Zijn collega Joaquin Almunia (Concurrentie) kondigde aan snel te kijken of het Ierse bankenplan in overeenstemming is met de EU-regels voor staatssteun.

Voortvarend

De Jager zei donderdag geen signalen te hebben dat Ierland een beroep zal moeten doen op het noodfonds van 750 miljard euro, dat de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds achter de hand hebben om de eenheidsmunt te stabiliseren.

Hij zei ook dat Ierland de problemen ''zeer voortvarend'' oppakt.

Portugal

Ook Portugal, een ander zorgenkind in het eurogebied, kreeg veel aandacht in Brussel. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep - de landen die de euro hanteren - zei dat de regering in Lissabon het mes moet zetten in de uitgaven en met 'ambitieuze' hervormingsplannen moet komen voor zijn economie.

Volgens De Jager spelen de onvoldoende functionerende arbeidsmarkt en de hoge loonkosten Portugal parten. Vergeleken met dit land steekt Nederland positief af, aldus De Jager.