AMSTERDAM - Indra Nooyi, de bestuursvoorzitter van frisdrankenconcern Pepsi, is voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot de machtigste zakenvrouw van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die zakenblad Fortune opstelt.

Yahoo-topvrouw Carol Bartz is de best betaalde zakenvrouw. Zij sleepte vorig jaar 47 miljoen dollar in de wacht en staat tiende op de rangschikking wat betreft macht. Nooyi verdiende 14,2 miljoen dollar en is daarmee tiende op de salarislijst.

"Nooyi heeft met de aankoop van twee bottelaars de omzet op een verwacht niveau van 60 miljard dollar gebracht", meldt Fortune. "Nu zal ze nog moeten laten zien dat ze inderdaad 400 miljoen dollar op jaarbasis aan besparingen kan waarmaken."

Kraft Foods

Irene Rosenfeld van Kraft Foods is nummer twee op de lijst van machtige zakenvrouwen, nummer drie is Patricia Woertz van Archer Daniels Midland.

Slechts een van de vrouwen in de top 50 is jonger dan 40 en dat is de 35-jarige Marissa Mayer van Google. Er staan wel 17 vrouwen op de ranglijst die onder de 50 zijn. Carol Bartz is met haar 62 jaar de oudste.