DUBLIN - De noodlijdende Anglo Irish Bank heeft in het ergste scenario een kapitaalinjectie van 34 miljard euro nodig. Dat heeft de Ierse centrale bank donderdag bekendgemaakt.

Anglo Irish Bank heeft uitgaande van het basisscenario een injectie van 29,3 miljard nodig. De Ierse regering had al 24,5 miljard euro uitgetrokken voor de herstructurering van de bank.

Ook de Allied Irish Banks verkeert in financiële problemen. De bank moet aan het einde van dit jaar een bedrag van 3 miljard euro binnen zien te halen. De kans dat de bank ook in handen van de overheid komt wordt steeds groter.

Belang

Nu al heeft de Ierse overheid een belang van 19 procent in de Allied Irish Banks. Tot nu toe stak de regering al 33 miljard euro in de Ierse financiële sector, ongeveer 20 procent van bet bruto nationaal product.

De Europese Commissie verwelkomt de helderheid die de Ierse regering heeft geschapen met haar plan om de Anglo Irish Bank te redden. Ze zal zo snel mogelijk beslissen of deze steun past binnen de EU-regels voor staatssteun, laat Eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) donderdag weten.

Instorten

De Ierse regering wil 34 miljard euro uittrekken om de in problemen verkerende bank overeind te houden. Ook de Allied Irish Bank is in financiële moeilijkheden en heeft staatssteun nodig. Almunia kondigde aan het proces nauwgezet te zullen volgen.

Ierse banken zitten vooral in de problemen doordat ze te veel hebben uitgeleend aan vastgoedprojecten. Door het instorten van de huizenmarkt zal veel van dat kapitaal nooit terugbetaald worden.