WASHINGTON - In de jacht op economisch herstel komen de internationale verhoudingen steeds verder onder druk te staan. Van de eendracht waarmee de recessie werd bestreden is nog maar weinig over, concludeerde de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, woensdag.

''De samenwerking is wel eens beter geweest. Veel landen hebben de neiging om terug te keren naar hun eigen problemen'', zei de Franse econoom in de aanloop naar de jaarvergaderingen van het IMF volgende week in Washington.

Yuan

Zo voeren de Verenigde Staten en China al wekenlang openlijk ruzie over de koers van de Chinese yuan, die in de ogen van de Amerikanen veel te laag is. China staat echter niet alleen in zijn hang naar een lage wisselkoers.

Steeds meer landen proberen de waarde van hun eigen valuta laag te houden, in een poging via de export de economische groei weer aan te jagen.

De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega sprak in dit verband zelfs van een ''valutaoorlog.'' Zover wilde Strauss-Kahn niet gaan. ''Maar de oplossing voor het mondiale probleem is het niet.''

Nieuwe grootmachten

In die gespannen sfeer moeten de Europese landen volgende week aangeven hoe ze plaats denken te maken in het IMF-bestuur voor nieuwe economische grootmachten. Een besluit dat gevolgen kan hebben voor de Nederlandse zetel in het bestuur.

Woensdag gooide Strauss-Kahn zijn gewicht alvast in de strijd. Volgens hem is het niet meer dan eerlijk als de Europese landen ruimte maken voor opkomende landen in het bestuur. ''Het zou de juiste stap zijn'', stelde hij.

Nederlandse zetel

De Nederlandse bewindvoerder bij het fonds, Age Bakker, is het daar volledig mee eens, maar denkt niet dat de hervorming ten koste zal gaan van de Nederlandse zetel.

''De kans daarop lijkt me heel klein. Nederland is een van de belangrijkste financiers van het IMF'', zei hij tegen het ANP. ''Daarbij vertegenwoordigen we een hechte groep landen in het bestuur, die allemaal willen dat Nederland die groep blijft leiden.''

Veto

De vraag hoe het bestuur van het IMF beter kan worden aangepast aan de nieuwe economische orde speelt al jaren. De VS zetten de discussie begin augustus echter op scherp, door onverwachts een veto uit te spreken over de verlenging van de huidige indeling van het bestuur.

Als er in de komende maand niets gebeurt, kost dat besluit de vier huidige bestuursleden met het minste stemrecht (Iran, Brazilië, Argentinië en Rwanda) hun plek. Een evenwichtig bestuur zou daarmee alleen maar verder uit beeld raken, waardoor de Amerikanen Europa in feite dwingen om in actie te komen.

''Ik hoop dat we er snel uitkomen'', aldus Bakker. ''Er zijn belangrijkere onderwerpen om ons op te storten. De crisis is nog niet voorbij.''

De agenda wordt volgens de bewindvoerder volgende week dan ook vooral bepaald door de grotere rol die het IMF moet spelen als waakhond van de wereldeconomie. Daarvoor wordt de kas van het fonds drastisch uitgebreid en krijgt het IMF veel bredere bevoegdheden bij het toezicht op de financiële sector.