AMSTELVEEN - Wereldwijd maken bedrijven zich grote zorgen over de omvang van de staatsschulden die zijn ontstaan door stimuleringsmaatregelen van overheden om de crisis te bestrijden.

Dat blijkt uit een onderzoek van advies- en accountantskantoor KPMG dat woensdag bekendgemaakt werd.

Bijna zeshonderd bestuurders van bedrijven in 26 landen werkten mee aan het onderzoek. Van hen is 72 procent bezorgd over het niveau van de staatsschulden. Bij Nederlandse bestuurders is dat 70 procent. Zeven op de tien onderzochte bedrijven vinden dat de overheid minder moet uitgeven om de schuldenlast te verlagen. 90 procent van de Nederlandse toplieden is het daarmee eens.

Inkomsten

Bijna een derde van de participerende bestuurders ziet liever dat de overheid meer inkomsten genereert door niet-fiscale maatregelen, terwijl één op de vijf vindt dat de schulden het best zijn terug te dringen door extra belastingmaatregelen.

Opvallend groot is het verschil van mening onder Nederlandse bestuurders als het gaat om het tempo waarin de Nederlandse overheid steunmaatregelen moet afbouwen. Bijna twee derde vindt dat Den Haag daar acuut mee moet beginnen nu er weer sprake is van economische groei; de rest wil liever een jaar wachten om de groei aan kracht te laten winnen.

Recessie

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de bijna zeshonderd bestuurders vindt dat de recessie inmiddels voorbij is. Dat geldt vooral voor topmannen in Azië en het Verre Oosten. 30 procent van de Nederlandse bestuurders deelt die mening.

Ook over wat precies de aanjager van de economie is geweest, lopen de mening sterk uiteen. Wereldwijd vindt 40 procent van de bestuurders dat het een combinatie is geweest van stimuleringsmaatregelen en hogere consumentenuitgaven.

Anderen houden het op de toegenomen export (bijna 40 procent) en de verlaging van de rentetarieven (33 procent). Voor Nederlandse bestuurders geldt de groei van de export als belangrijkste drijfveer.