MADRID - De algemene staking in Spanje tegen de bezuinigingen van de regering treft vooral het vervoer en enkele fabrieken. Volgens de vakbonden hebben woensdag tien miljoen mensen, ofwel de helft van de werkende bevolking, het werk voor een dag neergelegd.

De regering liet zich niet uit over het aantal stakers, maar liet wel weten dat de overlast meeviel.

Bij het openbaar vervoer in Madrid was de staking duidelijk te merken. Er reed slechts een handjevol bussen en van de metro's reed ongeveer de helft. Met de bonden waren van tevoren afspraken gemaakt over een minimumdienstverlening.

Ook het luchtverkeer tussen Nederland en Spanje ondervond hinder van de actie. KLM had uit voorzorg al de vluchten van woensdag op Madrid en Barcelona geannuleerd.

Blokkeringen

In Madrid blokkeerden enkele honderden betogers straten. Een aantal winkels in het centrum kon daardoor de deuren niet openen. In het noorden van het land lagen in enkele fabrieken de productielijnen stil.

Veel Spanjaarden probeerden ondanks de werkonderbreking in het openbaar vervoer, toch op hun werk te komen. ''Het land is een puinhoop en dat geldt ook voor ieders persoonlijke financiële situatie. Ik denk dat een staking de zaken alleen maar erger maakt'', aldus een winkelier.

De grootste vakbonden van het land hadden opgeroepen tot de algemene staking uit protest tegen de bezuinigingen en hervormingen in het arbeidsrecht die de regering heeft aangekondigd. Het kabinet wil het makkelijker maken mensen te ontslaan en de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.