DEN HAAG - Bezuinigingen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maken het moeilijker om kartels of andere vormen van misbruik op te sporen. Dat zei NMa-topman Pieter Kalbfleisch woensdag naar aanleiding van mogelijke bezuinigingen door het nieuwe kabinet bij de kartelwaakhond.

Kalbfleisch is bang dat de bezuinigingen ten koste gaan van de expertise binnen de NMa. De kartelwaakhond kan dan ook minder vaak voorlichting geven aan overheden en bedrijven over de uitvoering van de wet.

''Deze taken kun je moeilijk uitvoeren als er banen verdwijnen'', zei een woordvoerster van de NMa.

De bezuinigingen hebben volgens de NMa ook invloed op buitenlandse investeerders. ''Deze bedrijven vestigen zich onder meer in Nederland vanwege het goede toezicht'', aldus de woordvoerster.

Rekensom

Een rekensom moet duidelijk maken wat de organisatie oplevert. De NMa levert zeven keer meer op dan de organisatie kost, aldus Kalbfleisch.

"De baten in 2009 bedragen ruim 330 miljoen euro. Dit is ruim 46 euro per huishouden. De directe kosten van de NMa bedragen in 2009 46,8 miljoen euro. Dit komt neer op circa 6,50 euro per huishouden."