SHANGHAI - ''Raad eens wie er vanavond komt eten?'', kopte de Chinese staatskrant Global Times woensdag.

Aanleiding vormt een veelbesproken diner in Peking, georganiseerd door Microsoftoprichter Bill Gates en superbelegger Warren Buffett. Die hebben veertig Chinese multimiljonairs uitgenodigd om te praten over het geven aan goede doelen.

Met hun campagne The Giving Pledge wist het tweetal eerder veertig Amerikaanse miljardairs over te halen om de helft van hun vermogen af te staan aan filantropie. Ze hopen nu ook Chinese zakenlui te overtuigen.

Kasteel

Volgens de media vindt de exclusieve bijeenkomst plaats in Château Zhang Laffitte, een 50 miljoen dollar kostende kopie van het beroemde Franse wijnkasteel in een buitenwijk van Peking. Het is eigendom van de excentrieke projectontwikkelaar Zhang Yuchen.

De lijst genodigden is geheim, maar onder hen zouden zich bekende multimiljonairs bevinden als Pan Shiyi en Zhang Xin, voorzitter en algemeen directeur van projectontwikkelaar SOHO, en Niu Gensheng, oprichter van melkbedrijf Mengniu.

Het diner heeft in China de nodige ophef veroorzaakt. Hoewel het land na de Verenigde Staten het hoogste aantal inwoners met meer dan een miljard dollar op de bankrekening telt, is het geven aan goede doelen een uitzondering.

Aarzelen

De afgelopen maanden berichtte staatspersbureau Xinhua dat veel genodigden aarzelden om de uitnodiging van Gates en Buffett te accepteren, uit angst dat ze zich tijdens het eten gedwongen zouden voelen om hun fortuin af te staan.

Er zijn ook uitzonderingen: Tycoon Chen Guangbiao, naar schatting goed voor 700 miljoen Amerikaanse dollar, vertelde de afgelopen weken in diverse media dat hij bij het diner aanwezig zou zijn en dat hij bereid was zijn volledige bezit na zijn dood af te staan aan goede doelen in China.

Bloggers

Chinese bloggers smullen van het ‘Hongmendiner’, een term die verwijst naar een feestmaal bedoeld om de gasten in de val te lokken. De meesten prijzen het initiatief, maar noemen Gates en Buffett naïef.

''Hun bedoelingen zijn goed'', aldus een van de bijdragen op Sina.com. ''Maar ze begrijpen China niet en ik vrees dat ze met lege handen naar huis gaan. Veel van deze zogenaamde 'rijken' zijn officieel helemaal niet zo rijk. Ze hebben hun geld op illegale wijze verkregen.''