AMSTERDAM - Voor het eerst is in de Verenigde Staten minder dan de helft van de volwassen vrouwen getrouwd. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van de financiële crisis.

Uit het jaarlijkse onderzoek van het Amerikaanse Census Bureau blijkt dat de financiële crisis alle aspecten van het dagelijks leven in de Verenigde Staten beïnvloedt.

Zo groeit ook het aantal huizen dat leegstaat en wordt er minder verhuisd. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen in een huishouden toe van gemiddeld 2.41 in 2006 naar 2.48 in 2009. Minder huishoudens hebben meer dan een auto.

Onzekerheid

Het aantal gehuwden was al voor de crisis aan het afnemen, maar de financiële crisis heeft de afname versneld. Het gebrek aan werkgelegenheid en economische onzekerheid zorgen ervoor dat jonge stellen liever gaan samenwonen dan trouwen.

Het aantal volwassen tussen de 25 en 34 die nooit getrouwd zijn, is gestegen van 34,5 procent in 2000 naar 46,3 procent in 2009. De afname van het aantal huwelijken is groter onder het arme en lager opgeleide deel van de bevolking.