AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven creëerden vorig jaar ruim 19.000 nieuwe banen bij vestigingen in het buitenland, tegen 21.000 in 2008.

Daarmee is Nederland de tiende investerende economie wereldwijd en de vijfde binnen Europa. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van consultancybedrijf IBM.

In 2008 was Nederland nog de elfde investerende economie wereldwijd en de zesde in Europa. Volgens een woordvoerder van IBM is de lichte daling van het aantal gecreëerde banen bij vestigingen in het buitenland het gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Verenigde Staten

Nederlandse bedrijven investeerden de afgelopen jaren met name in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India en China. Er werd daarbij vooral geïnvesteerd in de transportmiddelenindustrie en de chemie- en voedingssector.

Ondernemingen uit de Verenigde Staten blijven overigens de belangrijkste investeerders wereldwijd, gevolgd door Duitsland en Japan.

Het aantal investeringen van buitenlandse bedrijven in Nederland is afgelopen jaar ondanks de economische crisis op peil gebleven. Het aantal investeringsprojecten (ruim 250) en nieuwe arbeidsplaatsen (6500) bleef vrijwel gelijk ten opzichte van 2008.

Perspectief

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zegt dat het op peil blijven van de buitenlandse investeringen in Nederland perspectief biedt voor de toekomst. Een goed vestigingsklimaat is daarbij van belang.

Het kabinet ondersteunde dat onder meer door in reactie op de economische crisis meer geld uit te trekken voor zogeheten kenniswerkers en door de belasting op de winst van bedrijven met een half procent te verlagen.

Nederland nam daarmee de 27ste plaats op de wereldranglijst in. In 2008 stond Nederland nog 32ste op de lijst, die is samengesteld op basis van het aantal gecreëerde arbeidsplaatsen door buitenlandse investeringen.

Duitse investeringen

Het aantal banen door Duitse investeringen is vorig jaar toegenomen tot 12 procent, tegen 9 procent in de periode van 2003 tot 2008. Chinese en Indiase bedrijven zagen hun aandeel toenemen tot 5 procent, terwijl het belang van het aantal Japanse investeringen in Nederland afnam tot 4 procent.

Amsterdam blijft een belangrijke vestigingsplaats voor buitenlandse investeerders. De hoofdstad is binnen Europa, na Londen en Parijs, de belangrijkste vestigingsplaats voor buitenlandse ondernemers. Wereldwijd bezet Amsterdam de tiende plek.