Europeanen straat op tegen bezuinigingen

BRUSSEL - Honderdduizenden Europeanen gaan woensdag demonsteren tegen bezuinigingen door hun regeringen. In een reeks landen zijn acties en betogingen aangekondigd.

Op een internationale manifestatie in Brussel verwacht de organisatie, het Europees Vakverbond, 100.000 betogers. Uit Nederland hebben zich zo'n vijfhonderd deelnemers aangemeld in het kader van de Europese actiedag tegen bezuinigingsmaatregelen.

Ook Europarlementariërs lopen mee. De Belgische spoorwegen zetten vijf extra treinen in.

Vuist

Het is de allereerste keer dat Europese vakbonden zo grootschalig hun vuist ballen tegen de door de EU gevraagde besparingen, stelt de Belgische krant De Morgen. De bonden vrezen dat de werkloosheid stijgt en de economische groei wordt aangetast. Ook zouden vooral de laagste inkomens door de maatregelen worden getroffen.

In Brussel komen woensdag de ministers van Financiën bijeen voor een informele top.

Spanje

In Spanje wordt woensdag voor het eerst in acht jaar tijd een landelijke staking gehouden. De staking is georganiseerd door de vakbonden.

Volgens sommige peilingen is slechts 9 procent van de Spanjaarden daadwerkelijk van plan het werk neer te leggen. Volgens de krant Publico is dit 18 procent.

Het openbaar vervoer en het vliegverkeer zullen naar verwachting worden ontregeld door de staking. Veel journalisten staakten dinsdag al, zodat zij de acties op woensdag konden verslaan.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie