Opnieuw onrust over financiën Ierland

DUBLIN - De onrust over de financiële positie van Ierland is dinsdag verder toegenomen. De kredietbeoordelaars S&P en Fitch lieten weten dat zij mogelijk hun beoordeling van Iers staatspapier zullen verlagen. Tegelijkertijd kwam de prijs van Ierse leningen verder onder druk.

De problemen van de Ierse overheid komen voort uit de Anglo Irish Bank. Naar verwachting zal Ierland later deze week of begin oktober bekendmaken hoeveel geld het moet uittrekken voor de herstructurering van deze bank, die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van de overheid.

S&P voorziet dat de rekening voor Anglo Irish zou kunnen oplopen tot meer dan 35 miljard euro. Een analist van de kredietbeoordelaar zei dat als het zover komt, dat reden kan zijn voor een verlaging van de kredietbeoordeling. De Ierse overheid gaat vooralsnog uit van 25 miljard euro.

Fitch

Ook vanuit Fitch kwam het signaal dat de beoordeling onder druk kan komen als de kosten voor Anglo Irish hoog uitvallen. Een maand eerder had Fitch nog gezegd dat de beoordeling niet in gevaar was.

Op de financiële markten steeg het rendement op tienjarige Ierse staatsleningen tot boven de 7 procent. Het verschil met Duitse staatsleningen liep op tot een nieuw record. Het rendement op en de prijs van staatsleningen bewegen tegengesteld. Als de prijs daalt, stijgt het rendement.

De Ierse premier Brian Cowen zei dinsdagmiddag dat Ierland spoedig zijn plannen voor Anglo Irish bekend zal maken en dat deze 'beheersbaar' zullen zijn. Hij voegde eraan toe dat Ierland voorlopig geen beroep hoeft te doen op de kapitaalmarkten. Het land heeft tot midden volgend jaar genoeg financiële middelen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie