Brazilië waarschuwt voor wisselkoersoorlog

AMSTERDAM – Volgens de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega is er een wisselkoersoorlog aan de gang. Mantega verwijst met die term naar de interventies van verschillende regeringen om hun munt af te waarderen en zo hun competitiviteit te vergroten.

“We bevinden ons midden in een internationale valuta-oorlog, een wijdverbreide afzwakking van munteenheden. Dit bedreigt ons, omdat het ons concurrentievermogen aantast”, zo zei Mantega maandag volgens the Financial Times tijdens een bijeenkomst in Sao Paulo.

Recent hebben onder meer Japan, Zuid-Korea en Taiwan hun valuta afgewaardeerd. Ondertussen blijft China de waarde van zijn munt te laag houden, ondanks internationale druk om deze verder op te waarderen.

Export

Een lage koers van de nationale munteenheid leidt tot een stijging van het concurrentievermogen van het betreffende land. De export neemt toe, wat de economische groei stimuleert.

Omdat veel landen hun valuta proberen af te waarderen, is het lastig het onderwerp internationaal op de agenda te krijgen.

De Braziliaanse munt zelf, de real, is sinds begin vorig jaar flink in waarde gestegen ten opzichte van de dollar, waardoor de real een van de best presterende munteenheden is geworden. Het land heeft desondanks vooralsnog geen officiële plannen zijn munt te devalueren.

NUwerk

Tip de redactie