Buitensporig rigoureus

Ik zal maar eerlijk zijn: ik ben buitensporig rigoureus. Misplaatst rigoureus, zullen sommige kennissen zeggen. Maar dat is, uiteraard, onderworpen aan interpretatie.

Een voorbeeld: als ik in mijn ergernis over aanhoudelijk zoemen een mug op de muur platsla, dan moet betreffende muur volledig worden overgeschilderd. Niet alleen de vlek die ooit een mug was, maar de hele muur.

Nog een voorbeeld: wanneer ik besluit één doos met foto’s te gaan sorteren, vind ik er gaandeweg nog drie en resulteert dit in een grote, meestal niet al te gestructureerde wirwar van nieuwe plakboeken en plannen voor reünies. Moet allemaal tegelijk gebeuren.

Tegeltjeswijsheid

Wat mij al schrijvende opvalt, is dat ik in beide voorbeelden eerst een onbedoelde bende heb gecreëerd. “Voorkomen is beter dan genezen” is een tegeltjeswijsheid die bij mij aan de wand zou moeten prijken.

Wat er nog meer aan mijn wand prijkt, is een memobord met daarop de tekst “je bent een oen”. Daar heb je vriendinnen voor, die in het weekend langskomen en een dergelijke bemoedigende tekst op je kantoor achterlaten. Al heeft ze wel gelijk.

Iemand anders’ gelijk toegeven werkt heel verhelderend en kan daarom prettig aanvoelen. Maar niet nu. Nu ben ik namelijk wel een erg Extreme Oen geweest. Ik ben al mijn computerbestanden kwijt.

#durftevragen to the rescue

Toen ik begon te vermoeden dat er een virus ronddoolde in mijn computer, heb ik mijn vrienden op twitter via #durftevragen gevraagd wat de oplossing was. Opnieuw installeren dus. Dat heb ik eind vorig jaar ook gedaan, en toen ben ik uren bezig geweest met een backup.

Na herinstalleren bleken al mijn bestanden nog vrolijk op mijn computer staan. “Dat hoef ik dus ook niet meer te doen” dacht ik toen nog. Nogmaals: Oen. Ik bleek toen namelijk te hebben bijgewerkt in plaats van opnieuw geïnstalleerd.

Het resultaat van mijn (nu écht) herinstalleren kunt u raden: al mijn bestanden weg! Gelukkig ben ik nog net zo on-oenig geweest om een on-line backup te maken van al mijn bedrijfsgerelateerde zaken, maar al mijn privé documenten en even-op-mijn-bureaublad-want-dat-mailt-lekker-snel documenten zijn WEG…

Post Scriptum

Bovenstaande zin typte ik tien minuten geleden. Inmiddels heb ik op mijn laptop een windows.old map ontdekt met daarin ál mijn oude bestanden! Ik heb mijn contactpersonen, mijn mails en mijn foto’s terug! Toch fijn om te weten dat mijn computer minder rigoureus is dan ik.

Bij deze verklaar ik de herinstallatie-functie van Windows Vista volledig Oen-proof. Bill Gates mag het ingelijste certificaat bij mij op komen halen.

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren. Sanne is te volgen op twitter.com/SanneNvA

Tip de redactie