'Flesje in vliegtuig mag weer in 2012'

MONTREAL - Vliegtuigpassagiers mogen over twee jaar weer flesjes, tubes en make-up meenemen aan boord van een vliegtuig.

Dat zei secretaris-generaal Raymond Benjamin van de ICAO in de Canadese stad Montreal, waar dinsdag de algemene vergadering van die internationale luchtvaartorganisatie begint.

Nieuwe apparatuur maakt het mogelijk om in luchthavens te controleren of vloeistoffen in flesjes of tubes explosieven bevatten. Sinds 2006 mogen passagiers om redenen van veiligheid dit soort spulletjes niet meer als handbagage bij zich dragen.

Doorzichtig en hersluitbaar

Voor passagiers die vertrekken van of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie geldt bijvoorbeeld dat alleen vloeistoffen en gels in verpakkingen van maximaal honderd milliliter meegenomen mogen worden in de handbagage. De spullen moeten bovendien in een doorzichtig en hersluitbaar zakje zitten van maximaal een liter.

De maatregel werd ingevoerd nadat er in Groot-Brittannië enkele terreurverdachten werden gearresteerd die aanslagen wilden plegen op passagiersvliegtuigen met explosieve vloeistoffen in drinkflessen.

Zij wilden minstens zeven vliegtuigen laten neerstorten op routes richting de Verenigde Staten. Als ze in hun opzet waren geslaagd, hadden duizenden mensen het leven verloren.

Tip de redactie